Veilig in- en uit bad

Door admin 09-02-2015 0 Commentaar Advies Badkamer,

 

Hier leest u hoe u uw badkamer en met name uw bad veiliger lang kunt blijven gebruiken.

 

Een warm bad nemen kan ontspannend werken. Het warme water zorgt voor soepele spieren en gewrichten waardoor pijnklachten kunnen afnemen. Door de hoge randen van een bad kunnen er veel problemen ontstaan bij het in- en uitstappen van het bad. Daarnaast zorgen de vaak schuine wanden voor een verhoogd valrisico. Dit in combinatie met de gladheid van de badkuip gebeuren er helaas ook vaak ongelukken.

 

Wilt U het bad behouden en niet kiezen voor een complete verbouwing naar een douchecabine dan vindt u hieronder een aantal oplossingen die het gebruik van een bad makkelijker maken. Per situatie is dit natuurlijk verschillend en de oplossing is dan ook afhankelijk van de beperkingen en de wens van de gebruiker.

 

De badgreep

 

Als het instappen in bad op zich wel mogelijk is maar je mist een steunpunt, overweeg dan een handgreep op de badrand te plaatsen. Dit zijn speciale grepen die op de rand van het bad geplaatst worden. Door middel van een klemsysteem kan je de beugel vastzetten.

 

Uiteraard kun je ook overwegen om een beugel op de muur te plaatsen. Het probleem hiervan is dat de afstand ten opzichte van de badkuip vaak groot is waardoor je steun mist bij het in- en uitstappen.

 

 

Een badplank

 

Als het zitten een probleem vormt dan zijn er mogelijkheden om gebruik te maken van een badplank. Dit is een plank die op de randen wordt geplaatst zodat je als het ware in het verlengde van de badrand zit. De plank is vaak van kunststof en voorzien van enkele gaten. Hierdoor blijft het water niet liggen op de badplank en kan het makkelijk schoongehouden worden.

 

Vaak zit er ook een beugel op de badplank als extra steun. Dit geeft U houvast bij het in- en uitstappen wanneer U de benen over de randen heen zet.

 

 

Een badzitje

 

Een badzitje wordt net zoals de badplank op de randen van de badkuip geplaatst. Het voordeel ten opzichte van de badplank is dat een badzitje vaak een rugleuning heeft.

 

Er zijn ook badzitjes verkrijgbaar die draaibaar zijn. Hierdoor kan je de stoel een kwartslag draaien waardoor de instap makkelijker gaat. Het frame is vaak van aluminium en de zitting en rugleuning is van kunststof dat makkelijk schoon te houden is.

 

 

Een badlift

 

Badliften zijn relatief duur, dit is daarom een oplossing die niet voor iedereen geschikt is. Er zijn eigenlijk 2 soorten badliften verkrijgbaar;

 

  • Elektrisch aangedreven badliften
  • Opblaasbare badliften

 

Hier leest u waar u op moet letten bij uw keuze van een badlift zodat u er jarenlang veel plezier en comfort mee beleeft.

 

Elektrisch aangedreven badliften

 

Het meest verkochte systeem is dat van een kunststof zitting welke met behulp van een spindelmoter omhoog en omlaag kan worden bewogen.

In de onderste stand gaat vervolgens de rugleuning nog naar achteren zodat u in een half liggende houding in uw bad zit.

Aan de zitting van de badlift zitten aan beide zijden flappen welke over de badrand komen in de hoogste stand. Door deze zijflappen ontstaat er een transferplank om makkelijk op de badlift te komen en na uw bad er weer af te stappen. Een punt van aandacht bij dit type badliften is dat u niet geheel op de badbodem komt, U blijft in de laagste stand altijd ca. 7cm boven de badbodem.

 

Daarnaast heeft u ruimte nodig om de rugleuning naar achteren te laten bewegen, hierdoor kan de badlift nooit geheel aan één zijde van het bad geplaatst worden en verliest u wat beenruimte.

 

Opblaasbare badlift

 

Een twee principe is dat van een opblaasbaar kussen. In ons assortiment hebben we een met lucht opblaasbare badlift, ze zijn ook verkrijgbaar op basis van waterdruk. Het principe is hetzelfde.

 

Het opblaasbare badkussen wordt m.b.v. zuignappen op de badbodem vastgezet en met behulp van een kleine compressor kan dit kussen worden opgeblazen en worden leeggezogen.

 

Het voordeel van een dergelijk opblaasbaar kussen is tweeledig, u verliest geen badruimte en de water hoogte blijft ongeveer gelijk wanneer u naar beneden zakt (het volume van het kussen wordt gecompenseerd door het volume van uw lichaam.

 

Een derde principe is dat van een band welke met behulp van een spindelmotor uitgerold op opgerold wordt en waarmee u langzaam omlaag en omhoog wordt geholpen. Dit principe badlift hebben we niet in ons assortiment.

 

In- en uitstappen.

 

U gaat op de badrand en dus de zijflap van de badlift zitten en slaat één voor één uw benen over de badrand, daarbij een draai maken. Daarna schuift u naar het midden van de badlift zodat de zijflappen aan beide zijden omhoog kunnen klappen. Bij een opblaasbare badlift schuift u naar het midden van het kussen.