Een smartphone moeilijk?

Door Xaviera Ringeling 28-05-2017 0 Commentaar Advies Telefonie,

 

Neen, een smartphone voor senioren is eigenlijk niet moeilijker in gebruik dan een gewone GSM-telefoon. U moet bedenken dat u alle extra functies die er meestal op zitten niet hoeft te gebruiken! 

 

Het verschil met een gewone GSM-telefoon.

 

Er zijn meestal twee grote verschillen met een gewone GSM-Telefoon. Het aanraakgevoelige beeldscherm en de aansluiting op Internet. 

 

Met het aanraakgevoelige beeldscherm bedient u uw telefoon en maakt u menu-keuzes. U veegt u met uw vingers over het scherm of typt op het scherm uw telefoonnummers in. Senioren-smartphones hebben meestal een wat groter scherm zodat de letters en toetsen net wat groter en goed leesbaar zijn.

 

Met de aansluiting op internet maakt u van uw telefoon een soort computer of tablet. U krijgt toegang tot alles wat het Internet te bieden heeft. Voor het gebruik van de internet-mogelijkheden heeft u een Simkaart met internet nodig of thuis een zognaamd WiFi punt. Kijkt u televisie bij Ziggo, UPC of KPN dan heeft u waarschijnlijk een klein kastje van ze gekregen en daarop zit vaak de WiFi-aansluiting. Het kan dan allen zijn dat u uw abonnement moet opwaarderen zodat u deze WiFi-aansluiting kunt gebruiken.

 

Het instellen is even een werkje

 

Dat is zo. Nadat de simkaart er in is geplaatst, de batterij is terug geschoven en u hem heeft aangezet worden u een flink aantal vragen gesteld. De taal, de tijd, de datum en vooral een aantal zaken die de telefoon nodig heeft om u aan het internet te verbinden. Ons advies is om een familielid of bekende te vragen dit even voor u te doen. De jongere generaties zijn gewend aan deze vragen en weten uw telefoon in een handomdraai voor u klaar te maken voor gebruik. Zo blijft het voor u prettig want na deze eenmalige installatieprocedure wordt het pas leuk.

 

Bellen en gebeld worden, het adresboek en de Agenda.

 

Dit zijn de functies die ook op een normale GSm-telefoon zitten. Het verschil is waarschijnlijk dat de keuzes en bediening via het schem gaan en niet meer via knoppen. Voor de rest werkt het allemaal hetzelfde.

 

Internetten

 

Nieuw op de telefoon is de mogelijkheid ermee te internetten. Snel even wat opzoeken, What's Appen met uw kleinkinderen, Google Maps gebruiken. Het wordt allemaal mogelijk met een Smartphone maar nogmaals... het is geen verplichting.

 

Alle hiervoor genoemde mogelijkheden en nog vele duizenden anderen kunt u op uw telefoon zetten door een zogenaamde 'App" te downloaden uit de Apple of Google App-winkels. Ze zijn meestal gratis. Door het downloaden van een App zet u een klein stukje software extra op uw smartphone. Wederom eenmalig en door een deskundige in een paar seconden gedaan.

 

Tip: Begin er met eentje, leer er mee omgaan door het gewoon te proberen. Fouten maken mag en kan geen kwaad. Start dan pas met de volgende enz. Zo voorkomt u dat u door de bomen het bos niet meer ziet en leert u spelenderwijs gebruik maken van uw Smartphone.