Klantbeoordelingen

Onze klanten geven ons een waardering van

8.8

 

Gebaseerd op 352 beoordelingen

Lees meer ... 

 


ALTIJD OP DE HOOGTE?

Mis geen tip!

 

 

Meer comfort met domotica

Door Xaviera Ringeling 09-02-2015 0 Commentaar Advies Telefonie,

 

Handige hulpjes in huis

 

Zonder afhankelijk te worden van wie dan ook, willen we zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Maar hoe blijven we zelfredzaam als we straks misschien minder mobiel worden? Gelukkig bieden technologische ontwikkelingen legio mogelijkheden om ons wooncomfort, liefst nu al, te vergroten. Alles over woonhuisautomatisering, oftewel domotica.

 

Wat is domotica?

 

Domotica wordt wel vertaald als ‘woonhuisautomatisering’. Het omvat alle (elektronische) hulpmiddelen in en rond de woning. Denk aan alarmering, beeldbellen, aangepaste sloten, een afstandsbediening voor lampen, ramen en deuren, dag- en nachtschakelaars, een camera bij de deurbel, een automatische stofzuiger of een wc-bril die na toiletgang reinigt en droogt.

 

Wat is eHealth?

 

EHealth staat letterlijk voor ‘elektronische gezondheid’, ofwel zorg via internet. Het heeft veel te maken met domotica. Denk bij eHealth aan de mogelijkheid om via internet een  herhaalrecept aan te vragen, een vraag aan de huisarts te stellen of medische gegevens in te zien. Ook beeldbellen via het scherm van een computer of tablet met uw zorgverlener valt eronder. Net als valdetectie, een stappenteller, zelf bloeddruk of gewicht meten en online bijhouden, artsenbezoek registreren en behandelingen via internet, zoals psychologische zelftests of fysiotherapie via filmpjes.

 

Wie gaat dat betalen?

 

Heeft u aanpassingen nodig in huis? Er wordt steeds minder vergoed en steeds vaker een eigen bijdrage gevraagd, waarbij gekeken wordt naar uw financiële situatie. Dat geldt voor allerlei hulpmiddelen, van rollator tot alarmsysteem. Voor informatie hierover kunt u een gesprek aanvragen bij het Wmo-loket van uw gemeente. Vervolgens komt iemand bij u thuis kijken wat nodig en mogelijk is in uw situatie. Hoe hoog uw eigen bijdrage is voor een hulpmiddel in huis hangt af van de gemeente waar u woont, uw inkomen, de samenstelling van uw huishouden, uw leeftijd en de zorg, hulp, voorzieningen die, of het PGB (persoonsgebonden budget) dat u heeft ontvangen.

 

Ook uw zorgverzekeraar kan hulpmiddelen vanwege een medische indicatie deels vergoeden, maar de selectiecriteria zijn vrij streng en verschillen per verzekeraar.

 

Wat doet Comfortland?

 

Comfortland volgt de ontwikkelingen op de voet en heeft een groeiend aantal producten opgenomen in het assortiment.

 

Mensen zijn verrast als ze ontdekken wat er allemaal bestaat om langer zelfstandigwonen mogelijk te maken. Soms gaat het om eenvoudige hulpmiddelen, zoals een knopenhaak of een aantrekhulp voor steunkousen, die tijdrovende ondersteuning bij het aankleden overbodig maken. De belangrijkste boodschap voor U ? Denk nu alvast na over uw (woon)toekomst, ook als het nog niet nodig is. En laat je informeren: wéét wat er mogelijk is.’

 

Een comfortabel huis, Het begint bij de voordeur, er zijn tegenwoordig camera’s verkrijgbaar die of in het gat van de oorspronkelijke spion zit of in de deurbel verborgen zit en 180 graden kan draaien. ‘De bewoner kan niet alleen zien wie er voor de deur staat, maar ook of wellicht iemand meelift.’ Zo’n camera maakt bovendien opnames die je later terug kunt kijken. Een ingenieus hulpmiddel, gericht op comfort en veiligheid.

 

Daarnaast zijn vele andere toepassingen denkbaar:

 

Afstandsbediening

 

Wat te denken van een afstandsbediening waarmee u, zonder te bukken, in één keer alle lampen in uw huis aan doet wanneer u binnenkomt of uit doet wanneer u weggaat. Of zelfs met een dimmer voor elke lamp. Of een afstandsbediening om de deur te openen, die vervolgens na een vastgesteld aantal seconden weer in het slot valt. Of toegangspasjes waarmee familieleden of mantelzorgers de woning kunnen betreden. I

 

Het is allemaal al tegen redelijke prijzen verkrijgbaar en om te voorkomen dat u met allerlei verschillende afstandsbedieningen moet werken kan bijna alles vanaf uw GSM (smart)phone geschakeld worden.

 

Deze GSM-telefoons hebben vaak een alarmknop zodat bij een valpartij met één druk op de knop contact wordt gelegd met familie, bekenden of met een zorgcentrale, waar hulp kan worden geregeld. Er zijn ook telefoontoestellen met alarmknop en GPS beschikbaar, Hierdoor kunnen de alarmontvangers met een nauwkeurigheid van ca 10 meter zien waar u zich bevindt.

 

En als u dan toch uw telefoon gaat gebruiken voor domotica, kies dan voor een variant speciaal voor senioren met alarmfunctie en de inmiddels ruim verkrijgbare eHealth “apps” voor uw gezondheids-toepassingen zoals  medicatieplanning, bloeddruk-, suiker- en andere metingen.

 

Veel technologie werkt via internet. ‘Mensen die huiverig zijn voor het omgaan met computers, kunnen baat hebben bij de nieuwe beschermde tablets. Ze zijn eenvoudig te bedienen. En omdat ze geen harde schijf hebben en niet direct via internet werken, is het binnenhalen van virussen en ongenode gasten uitgesloten.’

 

 

Voor mantelzorgers

 

De mogelijkheden die domotica mantelzorgers biedt spreekt bijzonder aan. Altijd alert moeten zijn, maakt mantelzorgen slopend. Met bijvoorbeeld een anti-dwaalpakket wordt rust gecrëeerd. Als bijvoorbeeld uw dementerende partner ’s nachts uit bed stapt, krijgt u een melding als hij of zij langer wegblijft dan normaal. De tijdsduur kunt u zelf instellen. Als hij of zij de woning dreigt te verlaten, wordt dat ook gemeld, net als bijvoorbeeld het afgaan van brandmelders.’

 

Steeds betaalbaarder

 

Wanneer zelfstandig naar het toilet gaan niet meer lukt, is wellicht een volautomatisch opzetbidet een oplossing. Terwijl je gewoon blijft zitten, word je gewassen en gedroogd door dit systeem. Het opzetstuk wordt steeds betaalbaarder. Twee jaar geleden kostte het nog €1.500, nu bent u voor ongeveer €600 klaar. Zonder indicatie worden veel woonhuisaanpassingen niet vergoed. Gelukkig beginnen zorgverzekeraars in te zien dat het vergoeden van hulpmiddelen dure zorg aan huis kan voorkomen en verminderen. Wat precies vergoed wordt, hangt af van uw zorgverzekeraar en verandert per jaar.’

Modern ogend

Er zijn mogelijkheden te over die langer zelfstandig wonen ondersteunen. Zoals het modern ogende tweepersoonsbed. Het bestaat uit twee bedden die los van elkaar moeiteloos zeker een meter in hoogte verstelbaar zijn. Gemakkelijk bij het in en uit bed stappen, maar zorgverleners kunnen zo bovendien hulp bieden zonder dat een apart ziekenhuisbed hoeft te worden aangeschaft. Een aanrader voor mensen van in de zeventig die toe zijn aan een nieuw bed, waarom zou je niet meteen een comfortabel bed kiezen met allerlei mogelijkheden?

 

8 tips voor aanpassingen

 

1. Zorg voor buitenverlichting bij de voor- en achterdeur, zoals een lamp die automatisch aangaat als u de deur nadert. Handig, en geeft een veilig gevoel.

 

2. Verklein het hoogteverschil van drempels in en om huis, bijvoorbeeld door een hellingbaan te maken, of door de stoep bij de buitendeur op te hogen. In een rolstoel of met een rollator vormt een klein hoogteverschil al snel een obstakel. Een drempel verwijderen kan bouwtechnisch niet altijd, maar door af te schuinen wordt het obstakel verkleind.

 

3. Zorg ervoor dat ramen, zonwering en ventilatieroosters makkelijk te bedienen zijn (zonder dat u ergens op hoeft te klimmen). Laat hoge raamklinken lager plaatsen. Ventilatieroosters kunnen met een trekkoord of -stang worden geopend en gesloten.

 

4. Kies voor een eengreepsmengkraan in de keuken en zorg voor voldoende licht boven aanrecht en kookplaat.

 

5. Creëer een vlakke antislipvloer in toilet en badkamer, bijvoorbeeld door een antisliplaag aan te brengen op de tegels of door handige antislipstickers te gebruiken. Deze blijft ook stroef en dus veilig als de vloer nat is.

 

6. Laat een thermostatische mengkraan in de badkamer plaatsen.

 

7. Kies ervoor om (als er ruimte is) een toilet op de slaapverdieping te plaatsen. Dit voorkomt nachtelijke struikelpartijen op de trap.

 

8. Laat een tweede trapleuning plaatsen, niet alleen voor de veiligheid, maar ook voor het gemak. Er zijn ook speciale trapbeugels verkrijgbaar die u aan het begin en het eind van de trap extra ondersteuning bieden.

 

4x inspiratie & informatie

 

Met eigen ogen zien wat de mogelijkheden zijn op het gebied van domotica? Dat kan op verschillende manieren:

 

1. Bekijk onze Volharding Mini-catalogus of bezoek de online Volharding-Voordeelwinkel via www.volharding-voordeelwinkel .nl.  U kunt er de mogelijkheden van hulpmiddelen die er zijn voor uw situatie bekijken en bestellen.

 

2. Neem een kijkje op de jaarlijkse ‘Beurs domotica en slim wonen’: www.beursdomoticaenslimwonen.nl

 

3. Bezoek de ‘Liever thuis-beurs’, die het hele jaar door op verschillende plaatsen in Nederland wordt gehouden lieverthuisbeurs.info

 

4. De website ‘Lang zult u wonen’ biedt veel informatie over het (ver)bouwen en verbeteren van woningen om ze levensloopbestendig te maken: www.langzultuwonen.nl