Klantbeoordelingen

Onze klanten geven ons een waardering van

8.8

 

Gebaseerd op 352 beoordelingen

Lees meer ... 

 


ALTIJD OP DE HOOGTE?

Mis geen tip!

 

 

Incontinentie, laat het u niet belemmeren

Door Xaviera Ringeling 14-03-2015 0 Commentaar Advies Slaapkamer,

 

Incontinentie, een veelkomend probleem bij senioren. Om te voorkomen dat u zich in uw vrijheden belemmert gaan voelen zijn er tegenwoordig veel handige hulpmiddelen verkrijgbaar. Ze geven u weer vrijheid....

 

Oorzaak

 

De oorzaken van incontinentie kunnen divers zijn. Zo kan het komen door een beperkte mobiliteit, zodat de cliënt niet op tijd bij het toilet kan komen. Daarnaast is er op oudere leeftijd meer sprake van somatische aandoeningen die een grote invloed hebben op de continentie, zoals diabetes, CVA, de ziekte van Parkinson of dementie. Ook het gebruik van medicatie zoals amitriptyline en clozapine kan incontinentie veroorzaken, omdat deze middelen zorgen voor relaxatie van de blaas. Ook kunnen ze verwardheid veroorzaken waardoor de toiletgang wordt belemmerd. Kortom er zijn veel oorzaken waarvan er een groot aantal niet naar wens opgelost kan worden.

 

Impact

 

Incontinent zijn of worden heeft een grote impact. U beseft zich immers dat U onvoldoende controle over de blaas heeft en dat u  de urine ongewild laat lopen. Vooral in het beginstadium wordt incontinentie als vies ervaren en ook niet besproken. Vaak geeft het u het gevoel dat het leven ineens een stuk minder leuk is en dat U zich ernstig beperkt voelt om naar buiten te gaan en zich schaamt voor het gevoel het in de ‘broek te doen’. Laat deze schaamte het leven niet gaan beheersen!

 

Incontinentie tast niet alleen het zelfvertrouwen aan maar heeft ook grote invloed op de relatie, omdat de partner wel ergens naar toe wil gaan. Hierdoor kunnen er binnen de relatie grote spanningen ontstaan. Incontinentie kan leiden tot verlies van onafhankelijkheid en het beïnvloedt de kwaliteit van leven. Tevens kan het valincidenten veroorzaken, omdat de cliënt plotseling even naar het toilet wil om het te voorkomen.

 

Tot overmaat van ramp heeft incontinentie ook grote invloed op de conditie van de huid. Het kan smetplekken geven en het kan decubitus versnellen. Daarbij komt dat incontinentie vaak een doodringende geur in huis die er voor zorgt dat mensen minder snel op bezoek komen.

 

Oefeningen en Hulpmiddelen

 

Voor veel mensen is het moeilijk om over hun incontinentie te praten. Ze schamen zich, zijn bang om uitgelachen te worden of ze zijn bang dat het iets ernstigs is. Zo ernstig dat ze geopereerd moeten worden. Vaak denkt iemand die incontinent is dat er toch niets aan gedaan kan worden. Of dat het vanzelf wel weer over zal gaan.

 

Gelukkig zijn er naast intensieve training van de blaasspieren of bekkenbodemspieren tegenwoordig goede incontinentiematerialen voorhanden. Door het gebruik van de nieuwste materialen zijn deze meestal dun en hebben toch zeer hoog  vocht absorberend vermogen.

 

Voor ’s nachts zijn er verschillende soorten matrasbeschermers, en waterdichte matrashoezen en wanneer het toch een keertje fout gaat is er speciaal schoonmaakmiddel zodat u geen last krijgt van vervelende geurtjes.

 

Kortom, zorg ervoor dat het u niet gaat belemmeren in uw bewegingsvrijheid! 

 

Bronnen:

Artikel Emotionele gevolgen van incontinentie door  Roel Mulder,verpleegkundig specialist bij Stichting Coloriet in Lelystad, productinformatie leveranciers Comfortland BV

\n\n