Klantbeoordelingen

Onze klanten geven ons een waardering van

8.8

 

Gebaseerd op 352 beoordelingen

Lees meer ... 

 


ALTIJD OP DE HOOGTE?

Mis geen tip!

 

 

Waar moet je op letten wanneer je een rollator koopt?

Door Xaviera Ringeling 24-05-2017 0 Commentaar Advies Mobiliteit,

Zo kies je de juiste rollator

 

De juiste rollator uitzoeken, is vooral als je het voor de eerste keer doet, nog best lastig. Want waar moet je precies op letten, bij het kiezen van een rollator. We hebben een aantal overwegingen voor je op een rijtje gezet, zodat je beter beslagen ten ijs komt. 

 

 

Gebruik je de rollator binnen of buiten?

 

Een binnen-rollator is vaak veel lichter dan eentje voor buiten, een buitenrollator heeft dan weer vaak een zitje waarop je kunt uitrusten. Het is dus belangrijk dat je het juiste type kiest dat past bij jouw gebruik. 

 

Binnen-rollator

De binnen-rollator is compact en licht en is over het algemeen uitgerust met wielen die 360 graden kunnen draaien. Dit zorgt er allemaal voor dat je binnenshuis gemakkelijk tussen je meubels door kan manoeuvreren. Daarnaast heeft de binnenrollator altijd een dienblad, waarmee je gemakkelijk een maaltijd of iets anders kunt meenemen. 

 

De buiten-rollator

De buiten-rollator is een stuk robuuster, omdat het moet kunnen rijden over een onregelmatige ondergrond. Tegenwoordig zijn veel rollatoren van licht materiaal gemaakt, zodat het nog steeds niet lastig is om het bijvoorbeeld in de auto te laden. 

 

 

Waarvoor ga je de rollator gebruiken?

 

Gebruik je de rollator vooral voor een wandeling of een boodschapje maar hoeft hij bijvoorbeeld niet vaak mee in de auto of het openbaar vervoer? Dan is eigenlijk elke rollator praktisch. Je hoeft het in dat geval niet of zelden te tillen en het gewicht is dan minder belangrijk. 

 

Gebruik je de rollator om boodschappen te doen? Kier dan een rollator met een grote mand of tas, om de boodschappen in te dragen.

 

Niet veel ruimte?

 

Woon je ruim, dan kun je de rollator gewoon uitgeklapt laten staan. Maar heb je wat minder ruimte  of wil je hem gewoon uit de weg hebben, dan is het goed om na te gaan wat de afmetingen ervan zijn in ingeklapte staat. Dan weet je zeker dat hij in dat ene hoekje past, wat je ervoor bedacht had. Of in de auto. 

 

Ook goed om te weten: rollatoren van nu, klappen bijna allemaal zijwaarts in (de handvaten en wielen klappen naar elkaar toe), zodat je hem gemakkelijk tegen de muur kunt zetten. 

 

 

Moet de rollator mee in de auto?

 

Neem je de rollator vaak mee in de auto? Kies dan voor een lichte versie. Oudere metalen rollators wegen al snel 8 tot 10 kilo, die je dan telkens moet tillen. Terwijl de nieuwste rollators nu al te krijgen zijn vanaf ongeveer 5 kilo. Dat scheelt veel gesjouw. 

 

 

Een lichtgewicht rollator?

 

De term lichtgewicht rollator' wordt tegenwoordig door elke fabrikant gebruikt en dat is natuurlijk niet gek. Het gewicht van een rollator is één van de belangrijkste overwegingen bij het aanschaffen ervan. Door een zo licht mogelijke rollator te kiezen, plaats je hem gemakkelijker achter in de auto, zet je hem gemakkelijker aan de kant in huis en berg je de rollator gemakkelijk op. 

 

Afmetingen

 

Let bij het kiezen van een rollator ook op de afmetingen. Niet alleen van de volledige rollator, maar kijk ook naar de verstelbaarheid van het stuur en de hoogte van de handvaten. Bij veelvuldig gebruik kan de verkeerde afstelling hiervan voor rugklachten zorgen. 

 

Gewoon licht, extreem licht of ultra lichtgewicht?

 

Was een paar jaar geleden 7 á 8 kilo nog lichtgewicht voor een rollator, nu vinden we dat redelijk zwaar. Vroeger werd bij de productie van rollators vaak metaal gebruikt, omdat dat toen een stevige rollator opleverde. Daarna kwamen de rollators van aluminium en inmiddels zijn de nieuwste rollators gemaakt van Carbon.

 

De rollators van Carbon met een gewicht van ongeveer 5 kilo zijn echt ultralicht. Het verschil met een normale lichtgewicht rollator van 7 kilo is “maar" 2 kilo, maar door deze gewichtsafname wordt de rollator ineens voor veel meer mensen een zeer goed hanteerbaar hulpmiddel.

 

Carbon

 

Carbon is een ijzersterk en vederlicht materiaal dat door zijn bijzondere eigenschappen onder anderen gebruikt wordt bij de productie van vliegtuigonderdelen maar bijvoorbeeld ook in F1 raceauto’s. 

 

Extra overwegingen

 

Naast alle grote overwegingen, zijn er ook zaken waar je misschien - zeker als onervaren gebruiker - niet aan denkt. Heb je bijvoorbeeld verminderde kracht in je handen, dan is het goed om eens uit te proberen hoeveel kracht de rem nodig heeft om het te kunnen bedienen. Maar kijk ook eens of de rollator gemakkelijk vouwbaar is en bij langdurig gebruik, loont het om eens na te vragen, hoe gemakkelijk onderdelen ervan vervangen kunnen worden. 

 

Vraag het aan een expert

 

Heb je hulp nodig om de juiste keuze te maken? Neem dan contact op met één van onze experts, we helpen je graag met het beantwoorden van al je vragen. Je kunt ook langskomen in onze winkel in Den Haag. Bel voor een afspraak of advies 070 22 10 580.

 

Bij ons kun je onder andere de  Athlon rollator van Rehasense vinden. Een elegante design-rollator tussen 5 en 6 kilo, afhankelijk van het type dat je kiest en een gebruikersgewicht van maximaal 150 kilo. Of bekijk onze andere rollators voor binnen en voor buiten.